(+421) 917 786 221 | Top Reality 21 - Obchodná 45 | CRM | EN

Top Reality 21Veľké byty a komplexy môžu zlacnieť ešte o pätinu

Top Reality 21

Veľké byty a komplexy môžu zlacnieť ešte o pätinu

Zverejnený: 2013-01-22 10:01:06

Záujem klientov rastie o malé byty, o priestranné nehnuteľnosti klesá záujem. Tie môžu zdražieť až o päť percent, tvrdia realitné kancelárie. 

BRATISLAVA. Ceny nehnuteľností sú na dne. V pondelok Národná banka Slovenska potvrdila, že po 28 mesiacoch sa skončilo zlacňovanie bytov a domov.

Realitní makléri tvrdia, že na trhu je ešte druh nehnuteľností, ktoré cenové dno stále nedosiahli. Sú nimi priestranné byty a domy, ktoré počas krízy klienti odmietli kupovať, čo stlačí ich cenu nadol.

„Ceny sa upravia u nehnuteľnosti s viac ako 80 metrami štvorcovými. Klesnúť by mali aj exkluzívne domy alebo lokality,“ povedal Ľubomír Kardoš, šéf Národnej asociácie realitných kancelárií (NARKS).

Tieto nehnuteľností by mohli zlacnieť až o 20 percent. Podľa údajov NARKS za tretí štvrťrok naopak stúpli o 3,2 percenta, dôvodom bol záujem kupcov, ktorí investovali peniaze v čase neistoty na finančnom trhu.

Príkladom je podľa Kardoša exkluzívna lokalita Horského parku, ktorá od realitného boomu v roku 2008 zlacnela o 30 až 40 percent.

V Bratislave si situáciu nepredateľných bytov uvedomujú aj developeri. Okrem poklesu ceny ponúkajú klientom zdarma parkovacie miesta a iné benefity.

Developer Strabag – Zipp predáva už niekoľko rokov megakomplex Manhattan v Novom Meste. Ešte v jari ponúkal záujemcom zľavy od päť do desať percent. V ponuke má stále 19 štvorizbových bytov za 200-tisíc, ku ktorým ponúka parkovacie miesto zdarma.

Druhým projektom je Vienna Gate. „Tu sme minulý rok zlacňovali v rámci reštrukturalizácie od iného developera o 20 až 25 percent. Byty sa nám predávali dobre, s cenou nepôjdeme dole,“ reagovala projektová manažérka spoločnosti Strabag Alexandra Poláková. Na vlastné náklady developer ponúka dispozične úpravy bytu podľa predstáv klienta.

Problémová je aj Perla Ružinova, ktorá už v jari upravila ceny bytov o 15 percent, alebo ponúkala pri väčších výmerách ako alternatívu cenu kuchyne so spotrebičmi. Na stránke projektu nie sú uvedené ceny. „V každom prípade sme ich znižovali, ale záujem je kontinuálny. Raz za čas sa niečo kúpi, chodia k nám aj klienti na obhliadky,“ povedal Michal Zajíček, realitný maklér z kancelárie Lexxus.

Jesennú akciu spustil aj developer Mono v projekte Rezidencia Záhorská kolaudovaný v roku 2010. Na 37 bytov ponúka zľavu 30 percent, zariadenú kuchyňu a v cene je aj šatník.

Rovnaká situácia je aj v Košiaciach. „Neupravovali sme ceny, ale klientom poskytujeme doplnky. Príkladom je lacnejšie parkovacie miesto alebo vybavenie bytu,“ tvrdí Peter Murko, ktorý je realizátorom a predajcom multifunkčného projektu Cassovar s biznis centrom.

V komplexe, ktorý bol skolaudovaný v roku 2010, ostali z 91 bytov nepredaná necelá tretinu z nich. „Skôr sú to väčšie byty, ale nepredali sa aj menšie z nich s výmerou okolo 70 metrov štvorcových,“ tvrdí Murko a dodáva, že záujem ľudí je vyšší po výmerovo menších bytoch, kde však musí byť dodržaný určitý štandard.

Malé byty zdražia

Menšie byty do 60 metrov štvorcových zrejme nezlacnejú. „Tie už neklesnú, skôr naopak. Očakávame, že sa zvýši cena asi o päť percent. V súčasnosti sa nachádzame na cenovej hladine z roku 2006,“ dodal Kardoš.

Dôvodom je rastúci počet klientov, ktorí si väčší byt nemôžu dovoliť. Priestrannejšie a drahšie byty sa preto predávajú ťažšie. „Dopyt po obľúbených jeden a dvojizbových bytov klesol, naopak výrazne sa zvýšil dopyt po 1,5-izbových bytoch,“ povedala Mária Krásnohorská z poradenskej spoločnosti Jones Lang LaSalle.

Klienti chcú zefektívniť vnútorný priestor za rozumnú cenu. Zároveň sú pri kúpe citliví na správy o zvyšujúcej sa nezamestnanosti a stále doznievajúcej kríze.

Developeri sa preto zamerali na výstavbu projektov s nižšou výmerou a realizujú ich po fázach pre ťažšie financovaniu z bánk.

„Projekt staviame na etapy. Základ tvoria malé byty s rozlohou len 25 štvorcových metrov, ktoré stoja s balkónom asi 55-tisíc eur,“ reagovala marketingová manažérka projektu Michaela Besedičová. V ďalšej etape sa na tieto byty developer chce zamerať ešte intenzívnejši.