(+421) 917 786 221 | Top Reality 21 - Obchodná 45 | CRM | EN

Top Reality 21Rady a tipy pri predaji nehnuteľnosti

Top Reality 21

Rady a tipy pri predaji nehnuteľnosti

Ste pripravený predať svoju nehnuteľnosť? Predávajúci s praktickým prístupom má lepšiu východiskovú pozíciu na dosiahnutie svojho cieľa. Nech už predávate nehnuteľnosť prvýkrát, alebo ste v realitnom svete skúsený, mohli by ste uvažovať o osvojení si nasledujúcich rád:
• Stanovenie správnej ceny Vašej nehnuteľnosti
• Použitie moderných marketingových metód na predvedenie výhod Vašej nehnuteľnosti.
• Zapamätajte si, drobné zlepšenia môžu znamenať veľký rozdiel!
Ak ste začali uvažovať o predaji svojej nehnuteľnosti, kontaktujte nás. Náš realitný maklér Top Reality 21 bude pripravený prejednať s Vami spôsoby, ako predať nehnuteľnosť rýchlo a za najlepšiu cenu. Podľa toho, kde sa nachádza Vaša nehnuteľnosť, vyberte si najbližšiu pobočku Top Reality 21, a zároveň si zvoľte realitného makléra.
Formy predaja
Tri najčastejšie volené formy predaja nehnuteľnosti sú:
1. Predaj bez realitnej kancelárie
Pri predaji bez realitnej kancelárie vlastník predáva svoju nehnuteľnosť sám. Neuzatvára žiadnu sprostredkovateľskú dohodu, hľadá si záujemcov o nehnuteľnosť sám, a rovnako s nimi organizuje sám celý proces predaja nehnuteľnosti.
2. Exkluzívne sprostredkovanie
Pri exkluzívnom sprostredkovaní reprezentuje vlastníka nehnuteľnosti jedna realitná kancelária. Je to najčastejšie používaná forma predaja. Zmluva o sprostredkovaní je spísaná s realitnou kanceláriou a maklér môže spolupracovať s ďalšími maklérmi, čo znamená, že ďalší maklér by mohol priviesť vhodného kupujúceho s akceptovateľnou ponukou. Väčšinou je realitnej kancelárii zaplatená provízia od predávajúceho, ktorý má záujem o službu predaja nehnuteľnosti. Vlastník nesmie sám predať svoju nehnuteľnosť bez zaplatenia provízie, iba ak by v zmluve bolo stanovené inak.
3. Neexkluzívne sprostredkovanie
Pri neexkluzívnom sprostredkovaní reprezentujú vlastníka nehnuteľnosti dve a viac realitných kancelárií. Vlastník nehnuteľnosti platí províziu tej realitnej kancelárii, ktorá zohnala kupujúceho.

Najlepšia voľba pre Vás bude závisieť na Vašej ochote a schopnosti riešiť niektoré z povinností pri predaji nehnuteľnosti a na podmienkach miestneho realitného trhu.

Tipy pri sťahovaní
Či už ste se sťahovali raz alebo desaťkrát, nikdy to nebude jednoduchšie. Tu je zopár rád, ktoré by Vám mali pomôcť pri prípravách na sťahovanie.


Dohovorte sa s kupujúcim na dodržaní termínu sťahovania. Nie je dobré, keď sa predávajúci a kupujúci sťahujú v ten istý deň a každý má plno nábytku a zariadenia. Začnite s plánovaním čo najskôr. Akonáhle ste si raz istý, že Vás čaká predaj nehnuteľnosti, začnite sa zbavovať Vašich súčasných vecí. Venujte (alebo predajte) všetko, čo nechcete sťahovať do nového bydliska. Niečo tiež môžete ponechať budúcemu majiteľovi.


Začnite včas s balením. Všetko, čo určite nebudete potrebovať v deň sťahovania, zabaľte do škatúľ. Označte každú škatuľu a vrece. Uľahčí Vám to hľadanie pred sťahovaním alebo po ňom pri vybaľovaní. Vybaľovanie bude pravdepodobne prebiehať postupne – vďaka označeným škatuliam tak budete vedieť, čo sa kde nachádza.


Rady pre tých, ktorí nehnuteľnosť predávajú po prvýkrát: Predaj nehnuteľnosti sa zdá skľučujúci: Nikdy predtým ste taký predaj neabsolvovali, trh sa zdá naplnený a čo platilo pred 10 či 20 rokmi, dnes už neplatí. Ktoré kroky by ste mali podniknúť? Tu je jednoduchý zoznam:
• Choďte do toho! Iní majitelia to zvládli, takže Vy tiež môžete.
• Definujte si ciele. Chcete najvyššiu možnú predajnú cenu – alebo kontrolu všetkého pri uzatvorení zmluvy? Predstavte si, že dve nehnuteľnosti sú predávané za 100 000 €, ale jeden majiteľ súhlasí s výmenou strechy a náklady uhradí. Druhý majiteľ, ktorý uskutočnil predaj bez týchto výdavkov, musel urobiť sondu základov nehnuteľnosti, ktorá vyšla negatívne. Konečný výsledok: Na dosiahnutie úspešného predaja musíte vziať do úvahy cenu aj zmluvné podmienky – musíte mať na svojej strane dobrého vyjednávača.
• Časy se menia. Dnešný realitný trh sa radikálne líši od toho pred 10 rokmi. Kupujúci teraz používajú internet, robia podrobnú kontrolu nehnuteľnosti a sú bežne reprezentovaní maklérom. Výsledkom je, že kupujúci môžu byť lepšie pripravení než predtým.
• Čisté a upratané. Predstavte si, že idete do supermarketu a tam vidíte zaprášené ovocie alebo uličky plné starých regálov a tovaru. To sa nestáva, pretože maloobchodné reťazce vedia, ako prezentovať svoj tovar. Predávajúci musí urobiť to isté. Zbaviť sa vecí, ktoré nechce sťahovať do novej nehnuteľnosti, urobiť poriadok v komorách a skladovacích priestoroch a všade upratať.
• Kupujúci sa bojí budúcej práce, aj keď ide o drobnosti. Opravte a vymaľujte jednotlivé miestnosti, aby neboli predmetom dohadov a pochybností.
• Keď kupujúci navštívi Vašu nehnuteľnosť, je načase ju predviesť. Kupujúci chcú vidieť také prostredie, v ktorom si dokážu predstaviť sami seba. Upratané a bez vystavených suvenírov a drobností, ktoré by ich rušili v ich predstavách. Ukážte im nehnuteľnosť vymaľovanú, upratanú a pútavú – jednoducho takú, ktorá je pripravená na nasťahovanie.
• Spoznajte trh. Váš maklér Vám môže vysvetliť súčasné trendy trhu vo Vašom okolí, vrátane informácií o tom, čo sa predáva a prečo. Tieto informácie sú veľmi dôležité pri stanovení optimálnej ceny a zmluvných podmienok.
• Spoznajte konkurenciu. Vašu nehnuteľnosť bude záujemca porovnávať s ostatnými. Spýtajte sa svojho makléra, ako byť konkurencieschopný – ako vytvoriť z Vášho domova zaujímavú a ľahko predajnú nehnuteľnosť.
• Budťe realisti. Trhy sa líšia podľa lokality a doby. Keď sú úrokové sadzby nízke a miestna zamestnanosť rastie, je vhodný čas na predaj a budete mať dobrú východziu pozíciu. Ak ale úrokové sadzby rastú a celkovo je situácia nepriaznivá, nehnuteľnosti se predávajú horšie. Trik je v tom byť realista a požadovať takú čiastku, ktorá zodpovedá momentálnym trhovým podmienkam.
• Majte plán. Predaj realít zahŕňa omnoho viac než len označenie nehnuteľnosti a inzerát v novinách. Úspešní makléri používajú široké spektrum metód na zatraktívnenie a zviditeľnenie nehnuteľnosti svojich klientov, vrátane najnovších internetových a komunikačných nástrojov a technológií.